Elfelejtett jelszó
hu en

A 2017 év gombája

A 2017. év gombafaja a világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius)

 

Az idei évben mérgező gombafajok közül került kiválasztásra az év gombája, amely a többfordulós választási procedúra eredményeként végül a világító tölcsérgomba lett.

A világító tölcsérgomba egyik népi neve "hánytató ravaszgomba", amely az általa okozott mérgezésre (gyomor -és béltünetes, azaz gasztrointesztinális mérgezés) utal. Fogyasztása után viszonylag rövid lappangási idő (1/4-2 óra) után heves hányást, hasmenést okoz. Egészséges emberben a mérgezés nem okoz halált, de nagyon kellemetlen.

Mivel számos hasonló gombafajjal összetéveszthető, és mivel nincs kellemetlen íze, a világító tölcsérgomba az egyik leggyakrabban mérgezést okozó gomba hazánkban. Néhány tulajdonság, amelyeknek a kombinációjára különösen érdemes figyelni:

-különféle fák (leginkább tölgyek) közelében, azok tövében, élő vagy korhadó anyagukon jelenik meg,

-leggyakrabban népes csoportokat alkot, narancsos-okkeres-vörösesbarna kalapjai termetesek,

-tölcséres kalapjának alsó oldalán sárgás-narancsos színű, lefutó lemezek láthatók.

A leginkább hasonló gombák:

-rozsdasárga tölcsérgomba (Lepista inversa) - talajon nő, nem fák tövében, lemezei halványabbak

-sereges tölcsérgomba (Clitocybe gibba) - talajon nő, kalapja fakóbb, barnás-okkeres, lezemei halványabbak

-sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) - talajon nő, alsó oldalán nem vékony lemezek, henem vastag ráncok-erek láthatók.

 

A világító tölcsérgomba termőteste (főként lemezei) bizonyos körülmények között világítanak a sötétben (biolumineszcencia), ám a jelenség jóval gyakoribb és erőteljesebb a melegebb égövi területeken.